Kokos

Olejek kokoswy jest pozyskiwany z  rozdrobnionego miąższu orzecha kokosowego, który jest poddany suszeniu i  suszony  zawiera około 70% tłuszczu. Zimno tłoczony olejek ma bardzo delikatny zapach  i szybko topnieje przy kontakcie ze skórą. On wnika szybko  w skórę , bez jej przetłuszczenia. Lekkie chłodzące działanie  jest typowe dla tego olejku , ponieważ podczas topniącia wchłania ciepło  i ze względu na jego niską pH wartość  poniżej 8 , ma on lekko odwadniające działanie. Bakterie odpowiedzialne za powstawanie zapachu, zostają niszczone , bez podrażniania skóry.  W produktach kosmetycznych  daje się wspaniale przetwarzać , jako składnik emulsji i balsamów do ust , ponieważ przy kontakcie ze skórą  daje konieczny i życzony efekt topnięcia. Także w pielęgnacji włosów  znalazł zastosowanie dzięki nawilżającym i wygładzającym właściwościom.

Kosmetyczne właściwości:

  • szybko wchłanialny i nie przetłuszczający
  • delikatnie topniejący i pachnący
  • lekko odwadniający i chłodzący
  • nadaje się do pielęgnacji włosów

źródło: . Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja 2012 


Produkty z Kokos.