Oliwka

Olej oliwny jest tłoczony z  owoców , nasion lub obydwu drzewa oliwnego. Najlepszą jakość posiada olej z miąższu owoców  (Oleum Virgineum) . Oleje jadalne  są tłoczone z całego owocu. Najwyższa jakość jest oznakowana jako: "Natywny olej oliwny ekstra".
Olej oliwny ma długoletnią tradycję jako przewoźnik dla  wyciągów roślinnych  lub jako podstawa  dla leczniczych maści.  W medycynie ludowej  jest uważany za pobudzający, ocieplający, hamujący zapalenia i wspierający przepływ krwi. On wnika powoli w  warstwę rogową skóry  , gdzie działa uwalniająco  i rozmiękczająco, dlatego nadaje się optymalnie dla suchej  i łuszczącej się skóry.  Bardzo wysoka zawartość  kwasu oleinowego  daje jemu właściwości  ochronne i bardzo nawilżające , ponadto  restrukturyzujące dla skóry.

Właściwości kosmetyczne:

  • idealny jako o lejek do masażu  lub przewoźnik wyciągów roślinnych
  • ocieplający, pobudzający & wspierający przepływ krwi
  • przeciwzapalny&  restrukturyzujący
  • ochronny & nawilżający , dla miękkije & delikatnej skóry

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3. 2012


Produkty z Oliwka: