Oliwka
Olive (Olea Europaea) Fruit Oil, Olea Europaea Fruit Oil
Olej oliwny jest tłoczony z owoców , nasion lub obydwu drzewa oliwnego. Najlepszą jakość posiada olej z miąższu owoców (Oleum Virgineum) . Oleje jadalne są tłoczone z całego owocu. Najwyższa jakość jest oznakowana jako: "Natywny olej oliwny ekstra".
Olej oliwny ma długoletnią tradycję jako przewoźnik dla wyciągów roślinnych lub jako podstawa dla leczniczych maści. W medycynie ludowej jest uważany za pobudzający, ocieplający, hamujący zapalenia i wspierający przepływ krwi. On wnika powoli w warstwę rogową skóry , gdzie działa uwalniająco i rozmiękczająco, dlatego nadaje się optymalnie dla suchej i łuszczącej się skóry. Bardzo wysoka zawartość kwasu oleinowego daje jemu właściwości ochronne i bardzo nawilżające , ponadto restrukturyzujące dla skóry.
Właściwości kosmetyczne:
- idealny jako o lejek do masażu lub przewoźnik wyciągów roślinnych
- ocieplający, pobudzający & wspierający przepływ krwi
- przeciwzapalny& restrukturyzujący
- ochronny & nawilżający , dla miękkije & delikatnej skóry
źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3. 2012