Orzech włoski

Drzewo orzecha włoskiego pochodzi z Persji i dzisiaj rośnie w Europie, Ameryce Póąnocnej  i Azji. Zawartość oleju w orzechach jest wysoka  i ten olej jest chętnie używany jako olej jadalny. W kosmetykach jest użyty ze względu na jego lekki charakter , bogactwo witaminy B, dobrą tolerancję przez skórę i szybkie wchłanianie. On może być użyty  dla pielęgnacji podrażnionej skóry. 

źródło. Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja  2012


Produkty z Orzech włoski .