Żurawina

Olej z nasion żurawiny  ma bardzo delikatny lekko orzechowy zapach. Jagody  są uprawiane głównie w Północnej Ameryce, Kanadzie i Nowej Anglii. Olej z jagód żurawiny  ma przewżnie bardzo silne działanie przeciwutleniaczowe  i nadaje się wyśmienicie dla  pielęgnacji suchej, z zaburzeniami bariery ochronnej i dojrzałej skóry.  Ruchliwość i przepuszczalność  błon komórkowych jest wspierana , co optymalizuje  procesy regeneracji i  metabolizmu . Mieszanka przeciwutleniaczy tokoferolu i karotynoidów  chroni własne lipidy skóry  i błony komórkowe przed oksydacyjnym , szkodliwym działaniem  i opóźnia , zależne od  wpływu środowiska , procesy starzenia się skóry.  Z intensywnego ,pielęgnacyjnego działania  korzysta  sucha i wypryskowa skóra . Także skóra tłusta i nieczysta  korzysta z  hamującego zapalenia i  regulującego rogowacenie działania olejku żurawiny. On wywołuje lekkie, nieprzetłuszczające uczucie  skóry i wyróżnia się  poprzez kojące działanie na skórę . Tokoferoly  wspierają jego wchłanianie i zapewniają uczucie delikatnej  i miękkiej skóry. 

Właściwości kosmetyczne:

  • regeneracja komórek & ich aktywacja
  • przeciwutleniaczowy & ochronny, idealny dla skóry suchej i dojrzałej
  • przeciwzapalny i kojący skórę, nadaje się dla skóry z wypryskami i  skóry wrażliwej
  • rozjaśniający  i lekki, idealny do tłustej  i zanieczyszczonej skóry
  • dobrze wchłanialny , dla aksamitnie miękkiej skóry

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo , 3. edycja 2012


Produkty z Żurawina.