Awokado

Olej Awokado jest , podobnie jak olej oliwki i rokitnika, olejem  tłoczonym z miąższu owoców. On jest wyciskany z miękkiej części owocu, centryfugowany i filtrowany. Drzewo awokado rośnie  w tropikalnych i subtropikalych regionach  Ameryki, Makronezji i  południowej Azji. Obok INCI nazwy - Persea Gratissima jest też stosowanym botaniczny synonim - Persea Americana.
Olej Awokado jest bardzo chętnie stosowany w przemyśle kosmetycznym. On  emulguje wspaniale , wspiera odnowę komórek i jest optymalnym w pielęgnacji suchej skóry , skóry popękanej  lub skóry z  zaburzeniami bariery ochronnej. Także w pielęgnacji włosów  jest on wspaniałym. Wysoka zawartość kwasu oleopalmitynowego  sprawia, że jest on doskonale tolerowany  i tym samym nadaje się do  użycia w pielęgnacji skóry wrażliwej i uszkodzonej. Jako dodatek do kosmetyków  pomaga olej awokado poprawić skuteczność działania innych substancji , ponieważ wilgotność zostaje łatwiej wiązana w skórze , co sprawia, że jest ona chłonna dla dalszej pielęgnacji. 

Właściwości kosmetyczne:

  • wspiera regenerację komórek i -produkcję
  • idealny dla skóry suchej, popękanej lub uszkodzonej
  • idealny jako olej do masażu
  • intensywnie odżywia i chroni
  • nawilżający i -utrzymujący
  • promuje zdolności absorpcji skóry
  • nadaje się również do pielęgnacji włosów

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce naturalnych kosmetyków", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Awokado: