Olej kokosowy - egzotyczny, uniwersalny fenomen

wtorek, 14 czerwca 2016

Olej kokosowy - egzotyczny, uniwersalny fenomen

Olej kokosowy jest prawdziwym multitalentem. Czasami można było pomyśleć, że nie ma nic, czego by nie potrafił. Możliwości zastosowania są naprawdę bardzo zróżnicowane. Poza zastosowaniem w kuchni, można go używać jako produktu pielegnacyjnego do ciała.

Ekstrakcja i skład

Olej kokosowy jest naturalnym olejem roślinnym. Uzyskuje się go poprzez tłoczenie miąższu kokosa. Olej kokosowy składa się w 99% z triglicerydów związanych, nasyconych kwasów tłuszczowych. Wiele teraz pomyśli: "nasycone tłuszcze? To przecież niezdrowe." Przynajmniej w ostatnich latach było to wielokrotnie powtarzane i wmawiane przez wielu naukowców. Tymczasem odkryto, że nie są one tak złe, jak wczesniej domniemano. Ważna jest nie tylko ilość, ale także rodzaj nasyconych tłuszczy, ponieważ tworzą one duże grupy. Obejmują one także kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu, takie jak kwas laurynowy, kwas kapronowy, kwas kaprynowy i kaprylowy. Te kwasy tłuszczowe są łatwo przyswajalne i rozpuszczalne w wodzie. Tak docierają szybko w krwi do wątroby, gdzie stosuje się je do produkcji energii. Właśnie te cztery wyżej wymienione, o średnim łańcuchu kwasy tłuszczowe, nadaja olejowi kokosowemu jego wyjątkowych właściwości. Są w  60 - 71% głównym składnikiem oleju kokosowego.

Właściwości kwasów tłuszczowych o średnim łańcuchu

Jednak jeszcze nie wszystkie kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu są dobrze zbadane. Jednym z najbardziej znanych, o którym wie się nawięcej to kwas laurynowy. Jest on w dużym stopniu zawarty w oleju kokosowym. Ma działanie zarówno przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Oznacza to, że kwas laurynowy aktywnie przeciwdziała wirusom, bakteriom, grzybom i pierwotniakom. Ma również silne właściwości pielęgnacyjne. Olej kokosowy nawilża, chroni skórę przed niekorzystnymi toksynami środowiskowymi i reguluje równowagę kwasowo-zasadową.

Olej kokosowy czy tłuszcz kokosowy - jaka jest różnica?

Być może już stala(e)ś w supermarkecie przed regałem i zastanawiała(e)ś się co wybrać: olej czy tłuszcz kokosowy? Czym się one różnią? Odpowiedź: niczym. Istnieją po prostu dwie nazwy dla tej samej rzeczy. Ponieważ temperatura topnienia oleju/tłuszczu kokosowego wynosi 24°C to jest to w Europie Środkowej zazwyczaj ciało stałe, kremowo-biała masa, która nazywana jest tłuszczem. Jeśli temperatura wzrośnie powyżej temperatury topnienia tłuszcz stanie się ciekłym olejem.

Olej kokosowy w kosmetyce

Ze względu na właściwości odżywcze oleju kokosowego może być stosowane zarówno do pielęgnacji skóry i twarzy, a także do pielęgnacji włosów. Zwłaszcza jeśli wolisz naturalne kosmetyki (co z pewnością robisz skoro czytasz artykuł w blogu kosmetycznym Ecco Verde) i unikasz chemikaliów, to olej kokosowy będzie dla ciebie bardzo ciekawy. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę, by kupić czysty olej kokosowy bez dodatków takich jak konserwantów. Olej nie powinien być także rafinowany, zapachowy, wybielany czy utwardzany. Najlepszy jest olej z kontrolowanych upraw ekologicznych.

W następnym artykule przedstawimy konkretne zastosowania oleju kokosowego dla pielęgnacji skóry, twarzy i włosów.