Baobab

Drzewo babobabu może osiągać wysokość do 25 metrów . Ono rośnie głównie w Afryce , rzadzej w Indiach, na Kubie i Indonezji. Jego niemiecka nazwa " drzewo chleba małp" pochodzi stąd, że małpy bardzo lubią  jego owoce. Niestety, zanim to drzewo po raz pierwszy owocuje mija  około 20 lat. Baobab nadaje się w kosmetykach  przeciw trądzikowi i zapaleniom , ale ma także bradzo silne działanie przeciwutleniaczowe. On jest wielostronny i może być użytym przy suchej, odwodnionej i ze zniszczoną barierą ochronną, skórze. Wysoka zawartość  nasyconych kwasów tłuszczowych  sprawia, że on doskonale wiąże wilgoć, co chroni skórę przed jej utratą. Poza tym ma działanie wygładzające i wzmacniające naturalną barierę ochronną skóry.

Właściwości kosmetyczne:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniaczowe
  • nawilżające i wiążące
  • chroni naturalną barierę ochronną skóry
  • wysoce odżywcze i ochronne

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Baobab.