Czerwona koniczyna

Koniczyna czerwona, zwnana pod nazwą konicznyny łąk  lub koniczyny miodowej , pochodzi z rodziny bobowatych  i jest używana w medycynie dla łagodzenia dolegliwości klimakterium, dzięki zawartości pytohormonów. W pielęgnacji skóry  sprawdziła się jako środek przeciw  wpryskom i łuszczycy. Ze względu na wysoką zawartość izoflawonów  posiada silne działanie przeciwutleniaczowe, regenerujące tkanki skóry i pobudzające metabolizm skóry, co nadaje się szczególnie dla pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo , 3. edycja 2012


Produkty z Czerwona koniczyna.