Kokoamidopropylbetaina

Kokoamidopropylbetaina należy do  tenzydów cukrowych i ma wartość pH między 5 a 6 co daje jej szczególnie przyjazne działanie na  skórę i śluzówki. Mimo jej łagodności  posiada bardzo dobre właściwości peiniące  i oczyszczające  i dlatego nadaje się optymalnie do użycia w produktach pielęgnacyjnych dla niemowląt i skóry wrażliwej. Posiada również lekkie, zabijające bakterie działanie. Kokosamidoropylbetaina  jest głównie zawarta w szamponach , żelach pod pżrysznic , emulsjach dla intymnych obszarów  i mydłach użytych przez fryzjerów. Ona jest w stanie obniżyć działanie podrażniające innych tenzydów.

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo Freya, 3. edycja  2012