Krwawnik pospolity

Krwawnik pospolity należy do rodziny astrowatych i jest rozpowszechniony w rejonach strefy umiarkowanej Europy, Północnej Ameryki i Północnej Azji. On jest znany już od starożytności jako zioło lecznicze. Jego działanie to: przeciwzapalne, ściągające i łagodzące krwawienia , ale również  posiada pewien potencjał irytacyjny  i dlatego nie powinien być używanym przez alergików. Ten bardzo rzadki olejek  krwawnika  wspiera produkcję nowych komórek  po obrażeniach . Z jego właściwości korzysta głównie skóra  tłusta, nieczysta i zapalna.

Właściwości kosmetyczne:

  • działanie przeciwzapalne i ściągające, idealny dla skóry tłustej, zanieczyszczonej i zapalnej
  • działanie homostatyczne & pobudzające produkcję nowych komórek , nadaje się dla lekkich obrażeń

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surpwce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3. edycja  2012

Po zabiegu z olejkiem  krwawnika  nie wolno się opalać , ponieważ może wywoływać plamy przebarwieniowe.
W terapii aromatycznej  ma olejek krwawnika  działanie dające uczucie pewności siebie, łagodzący depresje . On pomaga w  koszmarnych snach  i przy zwarotach głowy. W ciąży nie wolno używać tego olejka!

źródło. Markus Schirner 2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo  Darmstadt, 4.edycja2011


Produkty z Krwawnik pospolity.