Manuka

Manuka to krzew z rodziny mirtowatych pochodzący z Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.  Jego olejek jest pozyskiwany z  liści i gałązek i w produktach kosmetycznych ma działanie  przeciwzapalne, antybakteryjne, antyseptyczne i silnie niszczące grzyby. Doskonale nadaje się do pielęgnacji małych ran, ponieważ wspiera proces gojenia się, ale również do leczenia trądziku , wyprysków , podrażnionej i zapalnej skóry oraz łuszczycy. Oljek Manuka nadaje się do użycia w produktach pielęgnacji zapalonych dziąseł. 
W terapii aromatycznej  jest uważany polepszający stan psychiczny, działający przeciw  stanom lękowym i zaburzeniom snu.

Zobacz Markus SAH 2002, "Olejki eteryczne", Schirner Verlag, Darmstadt, 4th Edition 2011


Produkty z Manuka: