Olej z nasion ogórecznika

Borago Officinalis (Borage) Seed Oil, Borago Officinalis (Borage) Extract

Ta pierwotnie  pochodząca z regionu Morza Śródziemnego roślina jest  dzisiaj uprawiana w ciepłych regionach Europy, Zachodniej Azji i USA. Natywny olej ogórecznika  nadaje się do pielęgnacji  skóry  w  neurodermatitis,  skóry zapalnej i łuszczącej. Ponadto ma działanie restrukturyzujące i łagodzące swędzenie.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012