Sorbitol

Sorbitol jest alkoholem cukrowym i jest spotykany w naturze, w niektórych roślinach. W przemyśle jest produkowany z  kukurydzy. W kosmetykach jest uważany za  środek nawilżający i utrzymujący wilgotność oraz łagodzący odtłuszczające działanie tenzydów. Sorbit jest bardzo dobrze tolerowanym i się nie klei.

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja 2012


Produkty z Sorbitol: