Stearynian sacharozy

Ten emulgator, zwany również estrem cukrowym, jest estryfikowanym z cukrem kwasem tłuszczowym zawartym w olejku kokosowym  lub palmowym. On jest bardzo dobrze tolerowany , nie drażni , nawilża, nie tłuści skóry, ale pozostawia delikatną  warstwę na skórze lub włosach . On jest również używany jako emulgator produktów tłustej i wrażliwej skóry.  

źródło: Heike Käser 2010, , "Surowce kosmetyków naturalnych", linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja 2012