Szałwia

Krzew szałwi , pochodzi początkowo z oibszaru  Morza Śródziemnego I jest dzisiaj uprawiany w wielu krajach.  Jego nazwa wywodzi się z łacińskiej nazwy " salvare" - leczyć . Szałwia działa przede wszystkim poprzez jej olejki eteryczne , które są bardzo skuteczne przeciw bakteriom, wirusom  i grzybom. W kosmetykach ma głównie zastosowanie w pielęgnacji skóry z trądzikiem  i skóry tłustej , ale również jej właściwości hamowania proukcji potu są wykorzystywane w dezodorantach. Ponadto pomaga szałwia  w zwalczaniu stanów zapalnych jamy ustnej  i gardła . Uwaga jest konieczna przy użyciu olejków eterycznych, ponieważ one mają silne podrażniające działanie. Ciężarne, osoby chore na padaczkę i dzieci nie powinny używać olejku szałwi. 

Właściwości kosmetyczne:

  • szczególnie skuteczna przeciw bakteriom, grzybom i wirusom . Idealna dla pielęgnacji  trądzika , tłustej & zapalnej skóry
  • w pielęgnacji włosów nadaje się szczególnie dla tłustej skóry głowy
  • zmniejsza wydzielanie potu
  • zwalcza zapalenia jamy ustnej i gardła

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych" , Linz, Freya wydawnictwo , 3. edycja 2012

W terapii aromatycznej ma szałwia działanie  pobudzające, wyjaśniające, wzmacniające nerwy i wyrównające. Ona pomaga przy psychicznym braku równowagi i pobudza

źródło: Markus Schirne, 2002 "Olejki aromatyczne", Schirner wydawnictwo, darmstadt, 4.edycja 2011


Produkty z Szałwia: