Uwodorniona lecytyna

W tym przypadku mamy do czynienia z lecytyną  kosmetyczną na podstawie lecytyny sojowej.  Ona jest w pierwszym rzędzie stosowana jako emulgator , ale również posiada właściwości nawilżające  i jest używana do zwilżania  kosmetycznych przebarwień.  Ponadto działa stabilizująco na własną barierę ochronną skóry i ją restrukturyzuje. Ona nadaje się optymalne dla nietłuszczącej , matowej emulsji  z wysokim  stopniem ochrony jak i ma właściwości  hydrofobe , co jest bardzo ważne w kremach  do rąk.  Także w kremach do stóp znalazła użycie , ponieważ zmiąęcza wspaniale skórę.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo ,3 - a edycja  2012


Produkty z Uwodorniona lecytyna .