Wiążówka błotna

Ta roślina należy do rodziny różowatych  i jest bardzo znana z kwasu salicylowego izolowanego z jej olejku eterycznego, który jest składnikiem działającym w aspirynie. W kosmetykach jest znana z jej uspakajającego, wspierającego regenerację i hamującego zapalenia, działania.  Ta pachnąca  roślina jest głównie użyta do produkcji  kojących żelów i wody do twarzy, szczególnie ze skórą podrażnioną i wrażliwą, oraz maseczek.

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo  Freya, 3.edycja   2012