UE ogranicza środki konserwujące

poniedziałek, 27 lipca 2015

UE ogranicza środki konserwujące

UE ograniczyła używanie środków konserwujących w kosmetykach. Tym samym  ma zostać obniżone ryzyko alergii, szczególnie u małych dzieci . Jakie problemy mamy ze środkami konserwującymi , że niektóre muszą zostać całkowicie zabronione  i jak to wygląda w kosmetykach naturalnych, proszę przeczytać poniżej.

Od dwóch tygodni  nie wolno używać substancji  metylochloroizotiazolinon i metyloizotiazolinon (MCI / ml)  w produktach , które nie można zmyć (np. kremy do skóry). W żelach pod prysznic czy szamponach jest nadal dozwolone ich użycie w małych ilościach..

Już w kwietniu zostały zabronione dwa inne konserwanty: propylparaben i butylparaben. One zostały całkowicie wycofane z  produktów kosmetycznych  używanych do nakremowania  obszarów objętych pieluszką u dzieci poniżej 3 lat.W tym zakresie może  wchłanianie pewnych substancji być wielokrotnie wyższe, poprzez  podrażnienia skóry lub  ciastne przyleganie pieluszki . Dla innych produktów obowiązują nowe, niższe  granicze wartości  obydwu tych substancji. 

W zasadzie mają środki konserwujące, użyte w artykułach kosmetycznych ,ich uprawnienia. Bez nich,muszą być przechowywane kosmetyki w lodówce , nie będą miały długich dat ważności  i w niektórych sytuacjach zostaną kontaminowane bakteriami. 

Wiele substancji stosowanychj ako ochrona jest produkowanych syntetycznie i dlatego są one bardzo agresywne. Podejrzewa się, że  one są główną przyczyną alergii i reakcji nietolerancji. Niektóre mają mieć nawet działanie rakotwórcze. 

Prawdziwe naturalne kosmetyki są wolne od takich materiałów syntetycznych.Jako środki konserwujące używa się inne substancje.

Dzisiaj jest główną podstawą w produkcji kosmetyków naturalnych wysoki standart higieniczny. Z  filtrami powietrza , regularną dezynfekcją  parą wodną  lub alkoholem  i najlepszymi surowcami  możliwe jest produkowanie  wolne od zarazków.

Jako środek konserwujący,  w kosmetykach naturalnych jest używany np. alkohol, oleje eteryczne  , propolis lub witamina E. One mają zredukować  skażenie produktów.

Wiele norm  kosmetyków naturalnych dopuszcza  podobne do naturalnych, środki konserwujące. Te składniki są  odtwarzane w laboratorium , ale posiadają tą samą strukturę molekularną , jaka występuje w naturze - tzn. one są chemicznie identyczne z surowcami naturalnymi. Jakie identyczne  surowce  są używane przez którą markę , jest dokładnie zdefiniowane  przez tą markę. Częstym przykładem jest  sorbinian potasu  (INCI = potassium sorbate) , sól kwasu sobowego, występująca naturalnie w niedojrzałych jagodach jarzębiny. Ten identyczny z naturalnym składnik  wykazuje tylko minimalny  potencjał alergiczny  i dlatego  jest od dawna używany dla konserwowania żywności.

Wszystkie produkty kosmetyczne mają dokładnie podaną datę ważności , albo PAO ((okres trwałości po otwarciu) . On podaje dokładnie jak długo  produkt kosmetyczny,  po jego otwarciu ,może zostać użyty, bez  wywołania szkód użytkownika. Dla danych PAO  jest użyty specjalny symbol , jak otwarty tygielek kremu. W nim znajduje się liczba , odpowiadająca  czasowi trwałości  produktu w miesiącach (M) lub latach (A). 

Te dane odnoszą się  do produktów kosmetycznych , posiadających datę ważności  powyżej 30 miesięcy. Wszystkie inne produkty mają  klasyczną datą ważności. 

Istnieją również  produkty kosmetyków naturalnych , które nie zawierają środków konserwuuących  lub zagęszczających . Dlatego muszą te produkty, przed użyciem, być wstrząsane. I możliwe są zmiany ich zabarwienia. To jest naturalny proces , w wielu kosmetykach , wolnych od środków konserwujących . Tego rodzaju zmiany nie są znakiem złej jakości , ale dowodem ich naturalności . W czasie trwałości  są tego rodzaju zmiany  całkowicie bezpeczne  i produkt może zostać użyty.

Aby się jak najdłużej cieszyć produktem naturalnym , można przestrzegać parę wskazówek: one powinny być przechowywane w zimnym, ciemnym  i suchym miejscu . Po otwarciu ponownie zamykać  i tygielek dotykać tylko czystymi rękami , a jeszcze lepiej używać szpachelki.