Wosk Carnauba

Ten wosk jest ochroną przed utratą wigoci  liści palmy kopernicy , rosnącej w Brazylii . On należy do najtwardszych wosków  wśród wosków roślinnych.  Poprzez jego wysoką tempetaurę topnięcia  jest używany głównie  w produkcji  odpornych na ciepło szminek, ołówków do brwi , ust i oczu jak i tuszu do rzęs. Ten wosk zapobiega  sklejaniu się produktów kosmetycznych  i pozwala dać im uczucie suchości. W emulsjach do skóry  ma działanie  wodoodporne, ochronne  i produkujące lekką warstwę ochronną . Włosy pozyskują poprzez jego dodatek  w produktach pielęgnacji na połysku i przyczepności.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Wosk Carnauba.