Betaina

Betaina jest produktem ubocznym produkcji cukru . który między innymi , jest pozyskiwany  z mlasy buraków cukrowych (Beta Vulgaris). Ona jest drugorzędną substancją roślinną , spotykaną w wielu dziko rosnących roślinach, ale również w skorupiakach  , mięczakach, małży i krabach. Betainy - to nazwa dla grupy substancji ,w ktróych zawarta glicyna betainy nie jest identyczna z kokamidopropylobetainą, często spotykaną w produktach kosmetycznych. W produktach pielęgnacyjnych działa betaina kondycjonująco, łagodzi podrażnienia i chroni przed wysychaniem. W produktach powierzchniowo czynnych (tenzydy)  ma działanie stabilizujące piankę i jsako dodatek do szamponów i odżywek do włosów  podnosi przyczepność i wytrzymałość włosów. 

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Betaina.