Glukozyd decylowy

To jest tenzyd cukrowy na podstawie oleju kokosowego i glukozy. Ten czysto roślinny środek powierzchniowo czynny  jest wspaniale tolerownanym  i ze względu na jego biodegradację ekologicznie  bezproblemowy. One mogą być użyte w szamponach i żelach pod prysznic  i jest , ze względu na jego   pieniące właściwości , do użycia w produktach kosmetycznych. Jego właściwości zmiękczania i wygładzania skóry  są wykorzystwyane obok zdolności łagodzenia podrażnień wywołanych przez inne tenzydy. Także w oczyszczaniu  zapalnej skóry znalazły zastosowanie. 

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo  3rd Edition 2012