Glukozyd kokosowy (Coco-Glucoside)

Coco Glucoside

Glukozyd kokosowy jest łagodnym środkiem powierzchniowo czynnym i jest stosowany głównie jako składnik szamponów i żeli pod prysznic. Zmniejsza potencjał podrażnienia przez inne środki powierzchniowo czynne oraz poprawia rozczesywanie i jędrność włosów jako dodatek do szamponów. Może być również stosowany do produktów do czyszczenia skóry zapalnej.

zob. Heike Käser 2010, „Naturalne surowce kosmetyczne”, Linz, Freya Verlag, 3. edycja 2012