Granat

Granat jest prastarą rośłliną  uprawną , który prawdopodobnie pochodzi z Azji. Dzisiaj jest kultywowana zarówno w tropikalnych jak i subtropiklanych krajach, ale także coraz częściej w Europie. Jej olejek jest bardzo cennym , ponieważ z około 100kg granatu  pozyskuje się tylko 500g olejku . Olejek z nasion granatu posiada niesamowite przeciwutleniaczowe i regenerujące właściwości  i należy faktycznie do drogocenności wśród  substancji działających. On nadaje się wspaniale do pielęgnacji suchej, dojrzałej i bardzo zniszczonej skóry. On wspiera produkcję nowych, zdrowych komórek skóry , podnosi elastyczność skóry i regeneruje tkankę. . Dzięki jego przeciwzapalnemu działaniu  jest idealny w pielęgnacji skóry neurodermitycznej, skóry atopowego zapalenia  i skóry uszkodzonej promieniami słonecznymi. Nierozcieńczony może być użyty  jako natychmiastowa kuracja  w problemach skórnach  lub jako skuteczna surowica  w pielęgnacji nocnej.

Właściwości kosmetyczne:

  • regenerujące & wspierające produkcję nowych komórek
  • silnie przeciwutleniaczowe
  • lecznicze na rany & hamujące zapalenia
  • wygładzające 6 intensywnie odżywcze
  • wspierające elastyczność
  • idealny dla skóry dojrzałej
  • skuteczny przy neurodermitis, atopowym zapaleniu skóry i podrażnionej słońcem skórze

źródło: . Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Wydawnictwo Freya, 3. Auflage 2012


Produkty z Granat.