Kakao
Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Theobroma Cacao (Cocoa Bean)
Masło kakaowe jest tłuszczem, pochodzącym z nasion kakaowca, które jest pozyskiwane poprzez wyciskanie lub ekstrakcję z pomocą substancji rozpuszczalnych. Początkowo zadomowiony w tropikalnej Ameryce, rośnie dzisiaj kakao w Afryce, Południowej Ameryce i Południowo - wschodniej Azji.
Masło kakaowe jest stosunkowo twardyym, kruchym masłem roślinnym , dającym produktom kosmetycznym konsystencję i zapach. Ono ma działanie łagodzące na podrażnioną, popękaną i suchą skórę , którą wspaniale zmiękcza. Ono wiąże wilgoć w skórze , ma działanie ochronne i nawilżające. Dlatego nie nadaje się dla tłustej i nieczystej skóry.
Właściwości kosmetyczne:
- uspokaja skórę
- nawilża idealnie skórę suchą, popękaną
- wiąże wilgoć
- zmiękcza skórę
źródło Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalych" , wydawnictwo Freya, Linz,3. edycja 2012
W terapii aromatycznej działa wyciąg kakao lekko pobudzająco, wyrównająco i kojąco. On rozjaśnia nastrój i jest uważany za pocieszyciela.
źródło: Markus Schirner 2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo , Darmstadt, 4.edycja 2011
Produkty z Kakao
-
- Do każdego typu skóry - zwłaszcza suchej
- Bogaty w pielęgnujące składniki
- Formuła łagodna dla skóry
-
- Sprawia, że usta są miękkie
- Chroni przed wysuszaniem
- Chroni przed wpływem środowiska
-
- Dla każdego rodzaju skóry
- Usuwa martwe komórki naskórka
- Zapewnia intensywną pielęgnację
-
- Do włosów suchych i zniszczonych
- Naturalnie myje i pielęgnuje
- pH 7,5-8,5
-
- Wyrównuje cerę
- Zmniejsza drobne linie i pory
- Napraw makijaż
-
- Daje efektowny połysk
- Z prawdziwymi pigmentami owocowymi
- Chroni przed wysuszeniem
-
- Naturalne wykończenie
- Bogaty w przeciwutleniacze i witaminy
- Świetnie kryje
-
- Lekki połysk
- Wszechstronne zastosowanie
- Do twarzy i ciała
-
- Dostępny w 6 różnych odcieniach
- Kremowa konsystencja
- Z czystych barwników pochodzących z owoców