Kakao

Masło kakaowe jest tłuszczem, pochodzącym z nasion  kakaowca, które  jest pozyskiwane poprzez wyciskanie lub ekstrakcję  z pomocą substancji  rozpuszczalnych. Początkowo zadomowiony w tropikalnej  Ameryce, rośnie dzisiaj kakao w Afryce, Południowej Ameryce  i Południowo - wschodniej Azji. 
Masło kakaowe jest stosunkowo twardyym, kruchym masłem roślinnym , dającym produktom kosmetycznym konsystencję i  zapach. Ono ma działanie łagodzące na  podrażnioną, popękaną i suchą skórę , którą wspaniale zmiękcza. Ono wiąże wilgoć  w skórze , ma działanie ochronne  i nawilżające. Dlatego nie nadaje się dla tłustej i nieczystej skóry.

Właściwości kosmetyczne:

  • uspokaja skórę
  • nawilża idealnie skórę suchą, popękaną
  • wiąże wilgoć
  • zmiękcza skórę

źródło Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalych" , wydawnictwo Freya, Linz,3. edycja 2012

W terapii aromatycznej  działa wyciąg kakao lekko pobudzająco, wyrównająco i kojąco. On rozjaśnia nastrój  i jest uważany za pocieszyciela.

źródło:  Markus Schirner  2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo , Darmstadt, 4.edycja 2011


Produkty z Kakao: