Kakao
Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Theobroma Cacao (Cocoa) Butter
Masło kakaowe jest tłuszczem, pochodzącym z nasion kakaowca, które jest pozyskiwane poprzez wyciskanie lub ekstrakcję z pomocą substancji rozpuszczalnych. Początkowo zadomowiony w tropikalnej Ameryce, rośnie dzisiaj kakao w Afryce, Południowej Ameryce i Południowo - wschodniej Azji.
Masło kakaowe jest stosunkowo twardyym, kruchym masłem roślinnym , dającym produktom kosmetycznym konsystencję i zapach. Ono ma działanie łagodzące na podrażnioną, popękaną i suchą skórę , którą wspaniale zmiękcza. Ono wiąże wilgoć w skórze , ma działanie ochronne i nawilżające. Dlatego nie nadaje się dla tłustej i nieczystej skóry.
Właściwości kosmetyczne:
- uspokaja skórę
- nawilża idealnie skórę suchą, popękaną
- wiąże wilgoć
- zmiękcza skórę
źródło Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalych" , wydawnictwo Freya, Linz,3. edycja 2012
W terapii aromatycznej działa wyciąg kakao lekko pobudzająco, wyrównająco i kojąco. On rozjaśnia nastrój i jest uważany za pocieszyciela.
źródło: Markus Schirner 2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo , Darmstadt, 4.edycja 2011