Kamfora

Kamfora  (Ravintsara)  należy do rodziny laurowatych  i jest zadomowiona w Chinach i Japonii.rodziny Laurel pochodzi z Chin i Japonii.
Olejek, pochodzący z jej liści  Ho- liście , ma działanie antybakteryjne i regenerujące tkankę łączną.
W terapii aromatycznej działa relaksacyjnie , harmonizująco i kojąco.
Olej kamfory, olej z kory tego drzewa ma silne antyseptyczne i antybakteryjne, przeciwzapalne i gojące rany, działanie. On  pobudza krążenie i nadaje się w produktach kosmetycznych przy leczeniu trądzika  i zapobiega bólom mięśni . .
W terapii aromatycznej  działa ten olejek  przeciwdrgawkowo, rozluźniająco , wzmacnia nerwy i rozjaśnia nastrój. On stabilizuje i pomaga zwalczać wewnątrzną słabość . Nie wolno używać kamfory w ciąży , u osób z nadciśnieniem , dzieci, osób chorych na padaczkę!

źródło: Markus Schirner  2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo, Darmstadt, 4. edycja 2011


Produkty z Kamfora: