Ksantan

Ksantan (E 415)  jest produktem fermentacji  na podstawie mikroorganizmów  (Xanthomonas Campestris). Po procesie fermentacji zostaje poddany pasteryzacji , filtrowaniu , centryfugowaniu , jest gotowany i mielony. Ksantan jest użyty w kosmetykach  dla konsystencji , zagęszczania i jest przy tym bardzo przyjazny dla skóry , wiążący wilgoć i niepodrażniający.

źródło. Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja  2012


Produkty z Ksantan: