Kwas benzoesowy

Kwas benzoesowy występuje w przyrodzie  jako żywica benzoiny, ale jest także spotykany w innych roślinach, jak i miodzie oraz produktach mlecznych . Jego sole, jak benzoesan sodu są  dobrze rozpuszczalne w wodzie i nadają się wspaniale jako środek konsrwujący  w przemyśle kosmetycznym  i produktach spożywczych. Obydwie substancje działają hamująco na drożdże i grzyby  pleśni  oraz mają działanie przeciwbakteryjne.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych , Linz, Freya wydawnictwo, 3rd Edition 2012


Produkty z Kwas benzoesowy.