Kwas mlekowy

Kwas mlekowy, zwany również kwasem 2-hydroksypropionowym, jest składnikiem naturalnego  systemu nawilżania jaki  ochronnej warstwy kwaśnej na skórze i reguluje  tym samym wartość fizjologiczną pH oraz zasiedlanie się bakterii na skórze. W przemyśle  jest produkowany ze szczepów Lactobacillus na podstawie cukrowej  lub w procesach syntetycznych.  W kosmetykach działa kwas mlekowy  regulująco na rogowacenie  i ma bardzo lekki efekt złuszczania. Warstwa rogowa  skóry staje się cieńszą i elastyczną, co  jesz życzone w pielęgnacji nieczystej skóry, skóry trądzikowej , łuszczycy  jak i zaburzeniach rogowacenia. Ponadto działa kwas mlekowy nawilżająco i reguluje wartość pH, co hamuje wzrost obcych organizmów na skórze.

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo  Freya, 3. edycja 2012


Produkty z Kwas mlekowy.