Malwa

Dzika malwa rośnie we wszystkich strefach Europy , Azji , Północnej Ameryki I Afryki. Ona jest bardzo blisko spokrewniona z prawdziwym zefirem , ale słabsza w jej działaniu . Mimo tego działa malwa, poprzez zawartość substancji śluzowych  łagodząco na podrażnienia  i jest używana w stanach zapalnych skóry  np przy trądzku,wypryskach czy  atopowym zapaleniu skóry . Wyciągi ślazu  są szczególnie łagodne  i idealne w pielęgnacji  wrażliwej skóry.

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce naturalnych kosmetyków", Linz, wydawnictwo  Freya, 3.edycja  2012


Produkty z Malwa.