Mleczan sodu

Mleczan sodu jest solą sodową kwasu mlekowego i należy do substancji nawilżających, które  zachowują wilgoć i wartość fizjologiczną pH. Mleczan sodu  jest nie tylko używany w kosmetykach, ale również  w przemyśle spożywczym, jako utrwalacz wilgoci i regulator kwasowości. Na skórze  utrzymuje  warstwę okluzyjną skóry , co hamuje wzrost  obcych dla skóry organizmów. Ponadto jest on wspaniale tolerowanym  nawilżaczem  i utrzymuje emulsje chemicznie stałymi.

źródło: . Heike Käser 2010, "Surowce naturalnych kosmetyków" , Linz, wydawnictwo  Freya, 3. edycja 2012


Produkty z Mleczan sodu.