Nagietek

Ta roślina z rodziny  astrowatych jest zadomowiona głównie w centralnej i południowej Europie, Azji Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych. Ona jest znana na całym świecie z jej  przeciwzapalnych, uspakajających , kojących i przeciwutleniaczowych właściwości ze wzglądu na zawarte karotenoidy. Eteryczne olejki nagietka  posiadają działanie przeciwbakteryjne  przeciw bakteriom i grzybom. Dzięki tym właściwościom jest nagietek stosowany  w pielęgnacji  zapalonej i wypryskowej skóry , ale również w pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt oraz leczeniu zapaleń skóry  pokrytej pieluszką. Ponadto działa kojąco  na skórę trądzikową , suchą i popękaną oraz daje wspaniałą pielęgnację po opalaniu.

Właściwości kosmetyczne:

  • przeciwzapalne i antybakteryjne, idealny przy ekzemach, zaplnej skórze jak i zapaleniach skóry pokrytej pieluszką. 
  • bardzo kojące i gojące rany działanie, do pielęgnacji suchej, popękanej  & uszkodzonej przez słońce skóry
  • również kojące działanie dla skóry zanieczyszczonej

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Nagietek.