Oczar wirginijski

Ta roślina  należąca do rodziny roślin oczaru wirginijskiego , jest  podobnym do krzewu drzewem liściastym , pochodzącym z Kanady i USA , dzisiaj zadomowionym w Europie i tutaj uprawianym. Oczar wirginijski działa łagodząco przy swędzeniu , przeciwbakteryjnie , przeciwutleniaczowo i wspiera leczenie ran. Zapalenia skóry i żylaki , ale również skóra uszkodzona przez promienie słoneczne  mogą optymmalnie wykorzystywać to działanie. W procesie podziału keratynocytów  w warstwie obronnej skóry , ma działanie pobudzające  i zapobiegające nadmiernej utracie wody.  Również zapobiega  szkodom DNA w  komórkach skóry, wywołanym  przez działanie promieni słonecznych. Ponadto działa oczar wirginijski ściągająco, co redukuje procesy zapalne.

Właściwości kosmetyczne:

  • ściągające & hamujące zapalenia działanie, idealny przy małych ranach , po goleniu & przy oparzeniach słonecznych, także przeciw żylakom
  • łagodzi swędzenie, przeciwbakteryjny & leczący rany, przy wypryskach, zapaleniu skóry & trądziku
  • przeciwutleniaczowy & wspierający własną barierę ochronną, zapobiega utracie wilgoci

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3 edycja 2012


Produkty z Oczar wirginijski.