Olej z otrębów ryżowych

Ryż jest jedną z najstarszych , uprawnych roślin na świecie. Z Południowo -wschodniej Azji  dotarł, poprzez Indie i Persję do obszaru  Morza Śródziemnego . Dzisiaj jest głównie uprawianym w Azji , ale również w Indiach, Hiszpanii, Zachodniej Afryce i Południowej Ameryce.
Olej z otrębów ryżu jest pozyskiwany z  bogatych w białko, tłuszcz i witaminy, otrębów, które są produktem ubocznym  brązowego, ryżu naturalnego. Ten olej jest bardzo lekki  i ma minimalne natłuszczające działanie. Jako składnik produktów kosmetycznych  daje im przyjemny , nawilżający charakter. Ze względu na zawartość  Oryzanolu, posiadającego właściwości wchłaniania promieniowania UVA i UVB oraz właściwości przeciwutleniaczowe , jest olej z otrębów ryżowych  optymalnym dla  produktów dziennej pielęgnacji . Ponadto daje on wspaniałą pielęgnację dla skóry wrażliwej, podrażnionej i uszkodzonej . On ma lekkie  uspakajające działanie na skórę.

Właściwości kosmetyczne:

  • naturalny filter promieniowaniaUVA  i UVB
  • lekki i nawilżający , lekko natłuszczający , szybko wchłanialny
  • silny przeciwutleniacz i intensywnie pielęgnujący
  • kojący skórę, idealny dla skóry wrażliwej i podrażnionej

źródło. Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3r. edycja 2012


Produkty z Olej z otrębów ryżowych.