Oryzanol

Oryzanol został wyizolowany z ryżu . On jest kompleksem kwasu felurowego i estrów fitosteroli. On posiada bardzo silną zdolność absorbcji promieniowania UVA i UVB i dlatego jest idealnym do zastosowania w produktach ochrony przed promieniami słonecznymi. , ale tylko jako tzw, ochrona sekundowa, ponieważ nie zawiera  konkretnego czynnika SPF.  Jego siła leży w łagodzeniu  procesu degradacji skóry uwarunkowanego dzałaniem światła.  Chętnie jest używany w produktach dla skóry dojrzałej  i w połączeniu z tokoferolem ma działanie przeciwutleniaczowe.. Oryzanol działa pobudzająco  na gruczoły łojowe  i wzmacnia barierę ochronną skóry , dlatego nadaje się optymalnie dla suchej, ubogiej w tłuszcz  i dojrzałej skóry., szczególnie w połączeniu  z jego ochronnym przeciwsłonecznym działaniem. Z tego samgo powodu  jest wspanniały dla produktów  pielęgnacji włosów i warg . Ponieważ on hamuje  wolne rodniki, wywołane przez działanie stresu , ma działanie hamujące zapalne działanie komunikatorów.

źródło.  Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo  Freya, 3.edycja  2012


Produkty z Oryzanol: