Orzech laskowy

Ten olej pochodzi z orzechów laskowych, krzewu rodziny brzozowatych, rozprzestrzenionego od Europy do Anatolii. On ma bardzo przyjemny zapach i jest chętnie używany jako olej jadalny.  Jego właściwości na skórę to: wygładzanie  i działanie przeciwutleniaczowe . Dzięki wysokiej zawartości  kwasu olejowego  nadaje się wspaniale jako olejek masażu, który powoli ale bardzo  dokładnie wchłania  i pozostawia cienką warstwę na skórze . Ponadto działa ujędrniająco na skórę, umacnia tkanki  i ma działanie zwężające naczynia , co jest wykorzystywane przy żylakach . Ostrożność jest konieczna u osób z alergią przeciw orzechom! 

Właściwości kosmetyczne:

  • utrzymuje wilgoć , wygładza skórę  & ma działanie przeciwutleniaczowe
  • optymalny olejek masażu
  • ujędrnia , umacnia tkanki & zwęża naczynia 

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych" , Linz, Freya wydawnictwo,  3 edycja  2012


Produkty z Orzech laskowy .