Palmitynian cetylu

Ten produkt jest dawcą konsystencji dla produktów kosmetycznych i jest syntetycznie wyprodukowanym estrem wosku. Pierwotnie  jest używany jako  zastępczy dla olbrotu , substancja podobna do wosku  i pochodząca z zatok kaszalotu . Obecnie jej pozyskanie jest zabronione, ze względu na ochronę gatunkową. Obok jego właściwości  jako środek konserwujący podnosi palmitynian cetylowy  zdolność emulsji do  wiązania wilgoci.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowc kosmetyków naturalych", Linz, Freya wydawnictwo, 3rd Edition 2012


Produkty z Palmitynian cetylu .