Pantenol

Panthenol, poprawna nazwa dekspantenol, jest prekursorem witaminy B5 i bardzo ważnym w regeneracyjnych procesach skóry. D-pantenol sam nie posiada żadnego działania kosmetycznego , ale staje się aktywnym składnikiem jak tylko zostaje zamieniony w skórze ,w  bardzo kosmetycznie skuteczny, kwas pantotenowy. Ze względu  na jego bardzo wysoką tolerancję jest chętnie używany w produktach pielęgnacyjnych dla niemowląt, szczególnie w kremach dla skóry pokrytej pieluszką.  On wiąże wilgoć, ma działanie hamujące zapalenia , regeneruje i leczy rany.  Pantenol wzmacnia własną barierę ochronną skóry  i polepsza jej elastyczność, przy ranach - wspiera produkcję nowych ,zdrowych komórek , dlatego jest chętnie stosowany przy oparzeniach po opalaniu. Ukrwienie zostaje zredukowane, zaczerwieninienia skóry szybko zanikają, swędzenie jest łagodzone.  Również skóra uszkodzona przez słońce i tenzydy  może się szybko regenerować  z pomocą pantenolu. W pielęgnacji włosów  działa pantenol nawilżająco i wygładzająco. On wnika we włosy i gromadzi w nich wilgoć lub jako prowitamina  może wnikać  poprzez skórę głowy w koniuszki korzonków włosów. Także paznokcie korzystają z jego podnoszącego giętkość i wiążącego wilgoć ,działania.

Właściwości kosmetyczne:

  • bardzo dobrze tolerowany, idealny dla pielęgnacji niemowląt
  • leczniczy & hamujący zapalenia , regenerujący , nadaje się dla pielęgnacji skóry pokrytej pieluszką 
  • zatrzymuje wilgoć & wspiera wartwę ochronną skóry , podnosi jej elastyczność , sprawdzonay jako pielęgnacja po opalaniu  i skóry swądzącej  i uszkodzonej
  • ułatwia zanikanie zaczerwienienia skóry
  • idealny do pielęgnacji włosów, nawilżający i wygładzający
  • podnosi giętkość paznokci & wiąże wodę

źródło:Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3, edycja2012


Produkty z Pantenol: