Rącznik pospolity

Olej rycynowy jest olejem pochodzącym z nasion " cudownego drzewa" , rosnącego w Zachodniej Azji i Północnej Afryce , jako dzikorosnący krzew, należący do rodziny  wilczomleczowatych. Jego olej był używany, już w starożytnym Egipcie, jako olej  kosmetyczny i  olej lamp.  Dzisiaj jest głównie uprawianym w  Indiach, Chinach, Brazylii ale również Tajlandii i na Filipinach.
Olej rycynowy ma doskonałe właściwości rozpuszczalnika i i wspaniałą przyczepność na skórze , co jest szczególnie interesujące dla produkcji kosmetyków. Ponadto wnika bardzo głęboko w warstwę rogową skóry i rozprzestrzenia  się w przestrzeni międzykomórkowej.
W pielęgnacji włosów  ma bardzo silne tonizujące , nawilżające i  orzeźwiające działanie. On  ma działanie hydrofobe i przyczepne  i tym samym ochronne dla skóry i włosów  przed wpływami środowiska zewnętrznego . Łupież jest łatwo nawilżany i łatwiej  uwalniany. Tkanka blizn staje się elastyczniejszą . Jako składnik szminek do ust , wspiera olejek rycynusa  ich trwałość , zmiękcza wargi i nadaje im delikatny połysk. Także w innych dekoratywnych kosmetykach, jak cienie do powiek, wspiera przyczepność i zwilżanie pigmnentu.

Właściwości kosmetyczne:

  • wspiera przyczepność  i zwilżanie pigmentu w kosmetykach dekoracyjnych
  • wnika w głąb warstwy rogowej naskórka, idealny do pielęgnacji blizny
  • nawilżający, wodoodporny i ochronny
  • idealny do pielęgnacji włosów i skóry głowy
  • delikatnie uwalnia łupież

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydwnictwo, 3. edycja  2012