Rokitnik

Olejek z miąższu owoców rokitnika  zwyczajnego (Hippophae Rhamnoides, ). Ten olejek jest pozyskiwany z miąższu  jagód rokitnika . On rozprowadza się bardzo dobrze na skórze  i jest łatwo wchłanialnym . Dzięki wysoikiej zawartości karotynoidów  ma działanie regeneracyjne na komórki,  hamuje zapalenia i działa przeciwutleniaczowo. Dlatego nadaje się wspaniale dla skóry dojrzałej, ponieważ pobudza produkcję nowych, zdrowych komórek i procesy metabolizmu. Skóra atopowa korzysta  z jego , hamującego zapalenia, działania . Niestety ma również silne działanie przebarwiające , dlatego może być tylko ostrożnie kropelkowo używany. Ponieważ olejek rokitnika często jest obciążony  zanieczyszczeniami , bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na jego certyfikaty.


Właściwości kosmetycznych:

  • regeneracja komórek i aktywacja odnowy komórek
  • działanie gojące rany & hamujące zapalenia, nadaje się dla skóry atopowego zapalenia 
  • silny przeciwutleniacz, idealny dla skóry dojrzałej
  • łatwo do rozprowadzenia na skórze, szybko wchłanialny

Olej z pestek rokitnika ( Hippophae Rhamnoides, ) . W przeciwieństwie do olejku z miąższu  ma on inne spektrum kwasów tłuszczowych.  Obydwa oleje są dostępne w handlu pod nazwą " olej rokitnika" , ale w tym przypadku często nie jest możliwe dokładne określenie czy olej pochodzi z miąższu, czy z pestek.  Olej z pestek ma  bardzo silne gojące i zamykające rany, działanie. On nadaje się znakomicie do pielęgnacji skóry  łuszczącej, suchej , skóry po reakcjach alergicznych czy nieczystej. 
 

Właściwości kosmetyczne:

  • regeneracja komórek i aktywacja onowy komórek
  • zamykające rany działanie
  • wiązanie wilgoci
  • idealny dla łuszczącej się skóry, skórty suchej & nieczystej, jak i po reakcjach alergicznych

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo  3. edycja 2012


Produkty z Rokitnik: