Maca - korzeń do pielęgnacji skóry
Maca lub Lepidium meyenii to korzeń, który rośnie w Ameryce Południowej, a dokładniej w Andach w Peru na wysokości od 3500 do 4500 metrów. Nazwa „Maca” wywodzi się z dwóch słów rdzennego języka Ketschua. „Ma oznacza„ wyhodowane w górach ”, a„ ca ”oznacza„ jedzenie, które wzmacnia ”.
Roślina należy do rodzaju Kpieprzyc w rodzinie kapustowatych i dlatego jest blisko spokrewniona z rzeżuchą ogrodową i dalej z brokułami lub kapustą. Ponieważ roślina rośnie tak wysoko, narażona jest również na ekstremalne warunki pogodowe. Silne wahania temperatury, stale silne wiatry i intensywne promieniowanie UV charakteryzują tę wysokość. Jest to niezwykle wytrzymała roślina o wysokiej odporności.
Maca była używana przez rdzenne plemiona peruwiańskie przez około dwa tysiące lat, aby zwiększyć energię i wytrzymałość. Maca nie tylko wzmacnia, ale także jest dobra dla naszej skóry. Wykazano, że maca zwiększa blask skóry. Ponadto maca ma efekty restrukturyzacyjne. Oznacza to, że roślina zmniejsza widoczność zmarszczek i stymuluje odnowę komórkową, dzięki czemu jest doskonałym składnikiem do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej lub zmęczonej.
Ta peruwiańska roślina pomaga skórze w starzeniu się z wdziękiem - dzięki temu nadal wygląda dobrze nawet po wielu latach i w bardzo naturalny sposób.
Również świetny jako jedzenie
Korzeń maca jest nie tylko dobry dla skóry, ale może być również spożywany. W Ameryce Południowej korzenie są spożywane na surowo, gotowane lub suszone. Korzenie mają wysoką wartość odżywczą i pewne właściwości stymulujące. Maca jest bogata w białko, złożone węglowodany, błonnik, różne witaminy, fosfor, żelazo i miedź. Ponadto bulwy zawierają wiele związków fitochemicznych.
Najłatwiej maca, może być spożywany jako proszek. Proszek Maca ma orzechowy, lekko ziemisty smak i jest idealny do koktajli, soków, jako składnik płatków zbożowych oraz do wypieków i batonów energetycznych. Jeśli chcesz skosztować maca, mamy dla Ciebie prosty przepis na smoothie.
Maca Super Smoothie
składniki
- 250 ml mleka roślinnego (migdałowe, sojowe lub owsiane)
- 2 duże banany (na życzenie również zamrożone)
- 1 łyżka proszku Maca
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 laska wanilii
przygotowanie
- Podłużnie pokrój wanilię i zdrap ją.
- Umieść razem z pozostałymi składnikami w blenderze.
- Mieszaj, aż płyn będzie miał kremową konsystencję.
- Ciesz się smakiem.
Odpowiadające produkty
- 4.2 (55)
Gyada Cosmetics Hyalurvedic - szampon wzmacniający, 200 ml
- Do cienkich włosów oraz do wypadających włosów
- Ma działanie wzmacniające
- Bogaty w witaminy i minerały
63,00 zł (315,00 zł / l)Dostawa do 24 października
- 5.0 (1)
Yogi Tea Maca Chai Tee Bio, 35,70 g
- Słodka, lekko prażona nuta
- Egzotyczna mieszanka
- Z cynamonem i goździkami
17,99 zł (503,92 zł / kg)Dostawa do 24 października
- 4.2 (15)
Weleda Granat i peptydy maca - wygładzająca pielęgnacja na dzień, 40 ml
- Do skóry dojrzałej od 40. roku życia
- Uelastycznia
- Redukuje linie i zmarszczki
90,00 zł (2 250,00 zł / l)Dostawa do 24 października
- 4.5 (6)
Weleda Granat i peptydy maca - serum wygładzające, 30 ml
- Do skóry dojrzałej od 40. roku życia
- Wygładza zmarszczki
- Nawilża i nadaje elastyczność
99,00 zł (3 300,00 zł / l)Dostawa do 24 października