Maca - korzeń do pielęgnacji skóry

poniedziałek, 24 czerwca 2019

Maca - korzeń do pielęgnacji skóry

Maca lub Lepidium meyenii to korzeń, który rośnie w Ameryce Południowej, a dokładniej w Andach w Peru na wysokości od 3500 do 4500 metrów. Nazwa „Maca” wywodzi się z dwóch słów rdzennego języka Ketschua. „Ma oznacza„ wyhodowane w górach ”, a„ ca ”oznacza„ jedzenie, które wzmacnia ”.

Roślina należy do rodzaju Kpieprzyc w rodzinie kapustowatych i dlatego jest blisko spokrewniona z rzeżuchą ogrodową i dalej z brokułami lub kapustą. Ponieważ roślina rośnie tak wysoko, narażona jest również na ekstremalne warunki pogodowe. Silne wahania temperatury, stale silne wiatry i intensywne promieniowanie UV charakteryzują tę wysokość. Jest to niezwykle wytrzymała roślina o wysokiej odporności.

Maca była używana przez rdzenne plemiona peruwiańskie przez około dwa tysiące lat, aby zwiększyć energię i wytrzymałość. Maca nie tylko wzmacnia, ale także jest dobra dla naszej skóry. Wykazano, że maca zwiększa blask skóry. Ponadto maca ma efekty restrukturyzacyjne. Oznacza to, że roślina zmniejsza widoczność zmarszczek i stymuluje odnowę komórkową, dzięki czemu jest doskonałym składnikiem do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej lub zmęczonej.

Ta peruwiańska roślina pomaga skórze w starzeniu się z wdziękiem - dzięki temu nadal wygląda dobrze nawet po wielu latach i w bardzo naturalny sposób.

Oto peeling z Maca jako składnikiem: Maska peelingowa superfood dla ujednoliconej cery

Również świetny jako jedzenie

Korzeń maca jest nie tylko dobry dla skóry, ale może być również spożywany. W Ameryce Południowej korzenie są spożywane na surowo, gotowane lub suszone. Korzenie mają wysoką wartość odżywczą i pewne właściwości stymulujące. Maca jest bogata w białko, złożone węglowodany, błonnik, różne witaminy, fosfor, żelazo i miedź. Ponadto bulwy zawierają wiele związków fitochemicznych.

Najłatwiej maca, może być spożywany jako proszek. Proszek Maca ma orzechowy, lekko ziemisty smak i jest idealny do koktajli, soków, jako składnik płatków zbożowych oraz do wypieków i batonów energetycznych. Jeśli chcesz skosztować maca, mamy dla Ciebie prosty przepis na smoothie.

Maca Super Smoothie

składniki

  • 250 ml mleka roślinnego (migdałowe, sojowe lub owsiane)
  • 2 duże banany (na życzenie również zamrożone)
  • 1 łyżka proszku Maca
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 laska wanilii

przygotowanie

  • Podłużnie pokrój wanilię i zdrap ją.
  • Umieść razem z pozostałymi składnikami w blenderze.
  • Mieszaj, aż płyn będzie miał kremową konsystencję.
  • Ciesz się smakiem.