Rozmaryn

Rozmaryn  należy do rodziny  jasnotowatych i pochodzi pierwotnie z regionu  Morza Śródziemnego. .Obecnie jest uprawianym w Indiach, Azjii Środkowej,  RPA i USA.On posiada działanie  wspierające krążenie i lekkie przeciwbakteryjne , wspiera metabolizm skóry i działa silnie przeciwutelniaczowo. Te właściwości zapewniły, że jest wspaniałym przy pielęgnacji  dojrzałej skóry - skóry pomarańczowej (celulity)  i skóry źle ukrwionej. Nieczysta skóra może odzyskać jej własną równowagę.

Właściwości kosmetyczne:

  • lekko antybakteryjne,wspierające metabolizm , wyrównujące dla tłustej & nieczystej skóry
  • silne przeciwutleniaczowe,  optymalne dla pielęgnacji skóry dojrzałej
  • wspiera krążenie, poprawia wygląd skóry  źle ukrwionej & skóry celulitów

źródło. Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3. edycja 2012

W terapii aromatycznej ma rozmaryn działanie jako afrodyzjak , rozjaśnia nastrój , wzmacnia nerwy i wspiera pamięć oraz koncentrację. On może być użyty jako środek przeciw owadom.
Olejek rozmarynu  nie powinien być używany w ciąży, przy nadciśnieniu , u osób chorych na padaczkę . W wysokich dawkach może wywoływać podrażnienia skóry.

źródło: Markus Schirner 2002 " Olejki aromatyczne", Schirner wydawnictwo, Darmstadt, 4. edycja 2011


Produkty z Rozmaryn.