Rumianek

Ta od lat znana roślina lecznicza pochodzi z rodziny  astrowatych, jest zadomowiona  w  Europie Środkowej i zachodniej i środkowej Azji.  Ona posiada silne przeciwzapalne  i lecznicze działanie , szczególnie  składniki jej olejków eterycznych . One pobudzają  metabolizm skóry i regenerują tkankę. Ponieważ rumianek prawie że nie ma potencjału alergenów  i zawarty w nim bisabolol - izolowany jest też użyty w produktach kosmetycznych- wspierają przyjmowanie  substancji przez skórę. Nieczysta skóra  jak i skóra zapalna, z wypryskami  i kontaktowymi wypryskami alergicznymi mogą być leczone rumiankiem . Tłusta skóra odzyskuje jej naturalną równowgę. .

Właściwości kosmetyczne:

  • potężne przeciwzapalne & lecznicze  działanie, optymalne przy wypryskach & zapaleniach
  • pobudza metabolizm skóry i regeneruje tkankę, przy nieczystej  & tłustej skórze  jak i trądziku  pospolitym 

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo freya,3.edycja 2012

W terapii aromatycznej jest rumianek znany z jego uspakajającego , łagodzącego stany depresyjne działania. On działa ocieplająco na  duszę , pomaga przy zaburzeniach snu , blokadach energii i zaburzeniach równowagii.

źródło: z Markus Schirner  2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo , Darmstadt, 4. edycja  2011


Produkty z Rumianek .