Sezam

Sezam jest uważany  w histtorii za najstarszą roślinę oleistą  na świecie. Dzisiaj jest głównie uprawianym w Sudanie, Meksyko, Indiach, Chinach i Burmie. Jako składnik produktów kosmetycznych nadaje się najlepiej niepodgrzany, natywny olej pochodzący z nieprażonych nasion.  W Europie są także chętnie używane  lekko prażone warianty. Zawarty w oleju sezamol ma działanie przeciwutleniaczowe , które zostaje wzmocnione poprzez  proces prażenia.. Olej sezamowy ma długoletnią tradycję jako olej masażu i jest używany w procesach detoksykacji zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej.  On wnika w przestrzenie międzykomórkowe  między komórkami warstwy rogowej skóry  i nadaje się wspaniale jako nośnik dla agentów. Poprzez zawarte w nim  fitosterole  i kwas linolowy  regeneruje się warstwa ochronna skóry ( warstwa rogowa). Również  posiada lekki czynnik ochronny przed światłem  odpowiadający czynnikowi 1,2. 
Ponieważ  olej sezamowy poprawia mikro krążenie nadaje się tym samym do pielęgnacji  matowej, źle ukrwionej skóry . Uwaga jest konieczna u alergików , ponieważ może wywołać reakcje krzyżowe  z niektórymi gatunkami orzechów i soją. 

Właściwości kosmetyczne:

  • intensywnie odżywia, działa głąboko
  • chroni & wspiera barierę ochronną skóry
  • wspiera ukrwienie & odtruwa
  • silny przeciwutleniacz

źródło. Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3. edycja 2012


Produkty z Sezam.