Skwalan

Skwalan jest czystym, bezwonnym lipidem i należy do składników własnej warstwy lipidowej skóry. Najwyższą zawartość  naturalnego skwalanu  wykazuje olej amarantu aż do 8%, ale on jest zawarty także w innych olejach. Początkowo pozyskiwano skwalan z wątroby wieloryba , w przemyśle kosmetycznym jest pozyskiwany jako produkt odpadowy podczas tłoczenia oleju oliwnego. Dlatego jest nazywany przez niektórych producentów "Fytoskwalanem", aby podkreślić jego roślinne pochodzenie.
Skwalan daje uczucie bardzo miękkiej , jedwabistej skóry  i nie tłuści. On jest łatwy do rozprowadzenia na skórze  i nie wywołuje żadnych podrażnień. Ponadto wpływa pozytywnie na wchłanianie innych kosmetyków i jest wspaniałym podkładem makijażu. Również w pielęgnacji włosów  znałazł stałe  miejsce jako dodatek do szamponów  lub produktów pielęgnacyjnych. Skwalan, produkowany w naturalny sposób w ludzkiej skórze , łagodzi utlenianie lipidów skóry.  

Właściwości kosmetyczne:

  • niepodrażniający
  • zapewnia miękką i jedwabistą skórę
  • nie przetłuszczający  & wspierający wchłanianie innych kosmetyków
  • idealny również do pielęgnacji włosów

źródło: Heike Käser 2010, , "Surowce kosmetyków naturalnych", linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja 2012


Produkty z Skwalan.