Słonecznik

Słonecznik należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej, dzisiaj jest szeroko rozpowszechniony w Europie . Zawartość substancji odżywczych w jego oleju jest zależna  od form upraw słonecznika.
Olej słonecznikowy jest dobrym przeciwutleniaczem i jest chętnie stosowany jako dawca konsystencji  dla kosmetyków dekoracyjnych . On jest lekki , nie wywołuje warstwy okluzyjnej na skórze  i pielęgnujący. On działa przeciwzapalnie i jest szybko wchłanialny. Również może być użytym do oczyszczania skóry, np. skóry niemowląt czy zmywania makijażu. Ponadto jest wspaniałym w pielęgnacji włosów i  jako lekki krem nawilżający dla tłustej skóry.

Właściwości kosmetyczne:

  • wspiera barierę ochronną skóry & regeneruje
  • przeciwzapalny
  • regulacja keratynizacji
  • Idealny do oczyszczenia
  • przeciwutleniacz
  • dobra pielęgnacja dla skóry tłustej, łatwo i szybko wchłanialny
  • Idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów

źródło.Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3. edycja 2012


Produkty z Słonecznik.