Sorbinian potasu

Sorbinian potasu (E 202) jest  solą potasową  kwasu sorbinowego  i jest używany w kosmetykach jak i w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący. On jest uważany za  nieszkodliwy , ponieważ w ludzkim organiźmie zostaje zamieniony w wodę i CO2. On chroni produkty kosmetyczne przed drożdżami i pleśnią i jest dobrze tolerowany przez skórę.

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo freya,3.edycja 2012


Produkty z Sorbinian potasu .