Świetlik

Ta jednoroczna roślina pochodząca z rodziny trędownikowatych  rośnie w północnych  i umiarkowanych strefach klimatycznych Europy. Głównie pochodzi z dzikich zbiorów , ale coraz częściej jest uprawiana. W medycynie ludowej  jest znana dzięki jej wspaniałemu działaniu przeciw zapaleniom spojówek. Ona jest uważana za wspaniale tolerowaną i może być użyta zarówno jako okłady na oczy, jak i składnik kosmetyków oczu. Ze względu na wspaniałe tolerowanie jest świetlnik idealny dla  normalnej, wrażliwej skóry jak i stanów zapalnych oczu.

Właściwości kosmetyczne:

  • przeciwzapalne  działanie & wspaniała tolerancja
  • idealny do pielęgnacji oczu, , specjalnie dla wrażliwej skóry & stanów zapalnych oczu

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Świetlik.