Szarłat

Amarant  - szarłat - pochodzi z rodziny szarłatowate. Ponieważ jego nasiona są bardzo małe i zawierają bardzo mało oleju,  konieczne są bardzo duże ilości do produkcji oleju szarłatu. Ten olej ma  wysoką zawartość skwalenu i nadaje się oiptymalnie do pielęgnacji  suchej, podrażnionej i wyprowadzonej z równowgii , skóry. On zawiera własne lipidy skóry  w bardzo zrównoważonym stosunku i wspiera regeneracją skóry  oraz jej własny płaszcz lipidowy. Ponadto wchłania olejek szarłatu  promieniowanie UV i tym samym redukuje wywołanym przez światło - stres. Wysoka zawartość  tokoferol  daje wspaniałe działanie przeciwutleniaczowe . Ponadto wykazano jego działanie hamujące zapalenia w łuszczycy pospolitej.
Przez podobieństwo do własnych lipidów skóry  wchłania szarłat bardzo  dobrze i pomaga utrzymać wilgoć w skórze  oraz ma działanie nawilżające.

Właściwości kosmetyczne:

  • szybko wchłanialny
  • utrzymuje wilgoć & nawilża, idealny dla suchej i podrażnionej skóry
  • lekkie działanie przeciwzapalne , lecznicze w łuszczycy pospolitej
  • wzmacnia płaszcz naturalnych lipidów skóry
  • pochłania promieniowanie UV i redukuje wywołany przez światło, stres
  • przyspiesza regenerację skóry

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Szarłat.