Tlenek cynku

Tlenek cynku (CI 77947) jest białym proszkiem  o wysokiej zdolności pokrycia, co jest do zawdzięczania różnej wielkości cząstek  oczyszczonej rudy cynkowej. Już w XIX  wieku  był tlenek cynku używany jako podstawa produktów kosmetycznych. On odbija światło i absorbuje  efekt promieniowania  UVA i UVB. Ponadto posiada działanie  przeciwzapalne, ściągające, łagodzące podrażnienia i wysuszające i dlatego jest znakomity w produktach przeciw wypryskom , jak i tłustej skórze, skórze zapalnej i nieczystej.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo , 3. edycja 2012


Produkty z Tlenek cynku: