Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy (olej neutralny)

"Obojętny olej"również zwany MCT olejem ( olej średniołańcuchowych trójgliceryów) , jest mieszanką  średniołańcuchowych  kwasów tłuszczowych ( trójglicerydów) , naturalnego pochodzenia.  Podstawą są głównie  ziarna palmowe i olej kokosowy. Olej neutralny  jest wolny od podrażnień, łatwy w użyciu i szybko wchłanialny. On poprawia , jako składnik kosmetyków, ich możliwość naniesienia i zapobiega  powstawaniu  nadmiernej warstwy tłuszczowej. Podrażniona i nadmiernie pielęgnowana skóra  może szybko wrócić do jej normalnej równowagi.

Właściwości kosmetyczne:

  • absolutnienie drażniący, idealny dla podrażnionej skóry
  • łatwy w użyciu & szybko wchłanialny
  • wspiera użycie następnych substancji pielęgnujących
  • zapobiega powstaniu warstwy tłuszczowej

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012